Harrison Cup

Fotot togs söndagen den 20 juni då Borås Krocketsällskap mötte Poseidon Croquet Club.

Ursprungligen var Harrison Cup ett pedagogiskt projekt i Borås Krocketsällskaps regi. Tävlingen arrangerades i slutet av säsongen. Tanken var att en erfaren spelare skulle bilda par med en oerfaren, en nybörjare. Konceptet testades med framgång 2019 och 2020 men det visade sig att tävlingsformen var allt för attraktiv för att begränsas till att förbli en lokal angelägenhet.

Seriespel för klubbar i västra Sverige

Tävlingsupplägg

Harrison Cup liknar i allt väsentligt det upplägg som gäller inom tennisens Davis Cup. En match går till så att i första omgången spelas två singlar. Sedan följer en dubbel och avslutningsvis ytterligare två singlar. En match kan alltså sluta 5-0, 4-1 eller 3-2.

Ett lag kan bestå av två, tre, fyra, fem eller sex spelare. Samtliga matcher i varje lagmöte spelas till bäst av tre set. Och varje set avgörs i bäst av 13 poäng (först till 7).

Jörgen Larsson och Ingemar Rosberg vann Harrison Cup 2019. Då var turneringen en lokal tävling i Borås.

För medlemmar

Från och med 2021 blev Västsvenska Krocketfederationen huvudarrangör av Harrison Cup. Tävlingen är öppen för de klubbar som är medlemmar i federationen. Vilka spelare som ingår i de olika lagen kan variera från gång till gång. Klubben räknas som vinnare av cupen, inte individuella representanter.

Det är den världsberömde krocketpedagogen Ian Harrison som givit namn åt tävlingen. Han är coach i Basingstoke Croquet Club, som är vänförening till Borås Krocketsällskap. Mest känd är han för sina filmer på Youtube där han lär ut hur man spelar både golfkrocket och association croquet.

Harrison Cup 2021

Under 2021 deltar fyra lag i turneringen. Alla möter alla en gång. Tävlingen pågår hela säsongen. Det mesta talar för att matchspel kommer att ske på fullskaliga banor, med godkända tävlingsklot. I så fall skapas möjligheter för att dela ut rankingpoäng.

Arena: Anderstorp
Carpe Croquetum Croquet Club – Poseidon Croquet Club 5-0 (se Croquet Scores)

Arena: Borås
Borås Krocketsällskap – Poseidon Croquet Club 4-1 (se Croquet Scores)

Arena: Anderstorp
Carpe Croquetum Croquet Club – Borås Krocketsällskap (se Croquet Scores)

Arena: Anderstorp
Carpe Croquetum Croquet Club – Halmstads Croquet Club 5-0 (se Croquet Scores)

Arena: Halmstad
Borås Krocketsällskap – Halmstads Croquet Club 5-0 (se nyhetsblogg)

Återstående match
Halmstads Croquet Club – Poseidon Croquet Club


Observera! Då en serie slutförts graderas lagen enligt följande parametrar:

  1. Antal vinster 
  2. Setskillnad 
  3. Bågskillnad
  4. Inbördes möte

Not: Om tre eller flera lag hamnar på lika antal vinster, samma setskillnad och samma bågskillnad görs en separat tabell för dessa. I den noteras resultaten från enbart de matcher de spelat mot varandra. Därefter graderas de enligt parametrarna 1-3 ovan.


Uppdaterad 2021-09-05